دوربین شبکه یا دوربین IP را می توان به ساده ترین شکل ترکیبی از یک کامپیوتر و یک دوربین مداربسته دانست. قسمت های اصلی دوربین مداربسته شامل لنز، سنسور تصویر، حافظه و یک یا چند پردازنده است. از پردازنده های دوربین برای انجام عملکردهایی مانند پردازش تصویر، فشرده سازی، آنالیز ویدئو و سیستم های شبکه استفاده می شود. حافظه نیز برای حفظ برنامه های دوربین و همچنین ضبط محلی تصاویر دوربین مورد استفاده قرار می گیرد.
مانند یک رایانه دوربین شبکه نیز IP خاص خود را در شبکه خواهد داشت. دوربین مستقیما به شبکه وصل می شود و این اتصال می تواند در هر نقطه از شبکه انجام گیرد. تفاوت اصلی دوربین های شبکه و دوربین های وب نیز در همین است. دوربین وب از طریق USB به رایانه وصل می شود و نرم افزار ان باید در کامپیوتر نصب شود.
دوربین شبکه را می توان طوری تنظیم کرد که تصاویر را در طول شبکه برای بازدید و ضبط ارسال کند. ضبط دوربین هم می تواند به صورت دائمی، برنامه ریزی شده، حساسیت به حرکت یا دستور مستقیم صورت گیرد.
مانند دوربین آنالوگ تجهیزات مداربسته شبکه نیز دارای رنج وسیعی از محصولات متفاوت هستند. این محصولات با توجه به کاربردهای متفاوت دوربین های مداربسته طراحی شده اند و تا حد زیادی مشابه محصولات ارائه شده در سیستم انالوگ می باشند.
دوربین های شبکه ثابت
به طور کلی دوربین های ثابت پرکاربردترین نوع دوربین های مورد استفاده در سیستم های مداربسته را تشکیل می دهند. دلیل اصلی این موضوع هزینه پایین و ثبات بسیار بالای این دوربین هاست.
دوربین های شبکه دام: دوربین های به شکل نیم دایره که به طور تخصصی برای استفاده در محیط های مسقف مانند محیط های تجاری، اداری یا مسکونی طراحی شده اند. استفاده از این دوربین ها برای محیطهای صنعتی توصیه نمیشود.
دوربین های شبکه دید در شب: استفاده از دوربین های دید در شب شبکه به دلایل مختلف در دوربین های شبکه خیلی رایج نیست. با این حال دوربین های با قبلیت های دید در شب و بیرونی به صورت محدود در نوع های شبکه تولید می شوند.
دوربین های شبکه باکس: از انجا که دوربین های شبکه در کاربردهای صنعتی به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند استفاده از دوربین های شبکه از انواع دیگر این دوربین های رایج تر است.
دوربین های شبکه مینیاتوری (مخفی): ساخت دوربین های شبکه در ابعاد کوچک با محدودتهای مختلف فنی همراه است و از این جهت دوربین های شبکه کوچک به مراتب کمتر از دوربین های انالوگ کوچک در دسترس هستند.
دوربین های شبکه PTZ
استفاده از دوربین های PTZ شبکه به علت تفاوت قیمت کم انها با انواع انالوگ تا حد زیادی مرغون به صرفه است. دوربین های PTZ دوربین هایی هستند که قابلیت هایی مانند زوم کردن یا چرخش دوربین را برای کاربر ایجاد می کنند. استفاده از این دوربین ها معمولا در فضاهای نسبتا بزرگ رایج است.
دوربین های شبکه بی سیم
استفاده از دوربین های بیسیم انالوگ به جز در کاربردهای محدود و در محیط های کوچک به هیچ عنوان توصیه نمی شود. این دوربین های از منظرهای متفاوت بسیار بی ثبات هستند. در نقطه مقابل دوربین های بیسیم شبکه بسیاری از اشکالات دوربین های انالوگ را ندارند و عملکرد به مراتب با ثبات تری را در سیستم مداربسته خواهند داشت.